هنر ایجاد نقوش برجسته و عمیق بر روی فلزاتی همچون مس، طلا، نقره و برنج، قلمزنی نام دارد. هنرمندان در این روش خطوطی را با ضربات چکس بر روی ظروف و تابلوها ایجاد میکنند که در نهایت تبدیل به اشکال خاصی مثل گل، پرنده و یا نوشته میشود. قلمزنی یکی از پرطرفدارترین هنرهای سنتی ایرانی است که گروه هنرهای ساختگی و فلزکاری قرار میگیرد. جالب است بدانید انواع سبک قلمزنی به هزاران سال قبل برمیگردد. به طوری که در دوران هخامنشینان و ساسانیان هم کاربرد زیادی داشته است. در اینجا ما قصد داریم شما را با انواع سبک صنایع دستی قلمزنی با زاوش آشنا کنیم.
یکی از انواع سبک های قلمزنی به عنوان «ریزهکاری» شناخته شده است که شاید بپرسید این روش چیست و چه ویژگیهایی دارد؟ همانطور که از اسم این روش برمیآید با قلمهای ریز و خطوط پر انجام میشود. در نهایت هنرمند یک طرح خاص را با استفاده از همین خطوط ریز بر روی ظرف فلزی ایجاد میکند. این کار به ظرافت بسیار زیادی انجام میشود و از آنجا که قلم بسیار کوچک است، زمان زیادی طول میکشد تا هنرمند بتواند با دستانش یک طرح شلوغ را روی ظروف حکاکی کند. برای مثال اگر به تابلو قاب خاتم کاری و قلمزنی روی مس نگاه کنید، متوجه این خطوط ریز میشوید.
یکی دیگر از انواع سبک صنایع دستی قلمزنی با نام برجستهکاری شناخته شده است. این روش با برجسته کردن طرح به چشم میآید و طی سه مرحله انجام میشود:
یکی دیگر از انواع سبک های قلمزنی قلمگیری است که در آن خراش و شیارها با کمک قلم مخصوص قلمگیری انجام میشود. کار اصلی این قلم ایجاد نقشهای زیبا بر روی زمینه ظروف مسی و برنجی است. این روش با حکاکی و کندهکاری، نقوش بسیار زیبایی را بر روی ظروف ایجاد میکند. جالب است بدانید قلم مخصوص این یکی از انواع سبک قلمزنی مخروطی طراحی شده است تا بتواند شیارهایی را بر روی سطوح فلزی ایجاد کند. هر چقدر هنرمند زاویه قلمش را به سطح کار نزدیکتر کند، شیارهای ظریفتری را خلق میکند و میزان برادههای فلز هم کمتر میشود. البته در این صورت عمق شیارها هم کمتر خواهد بود اما ممکن است طرح چندان به چشم نیاید. این سبک قلمزنی به دو شکل انجام میشود:
یکی دیگر از انواع سبک قلمزنی «عکسی» نام دارد. در این روش بین طرح و زمینه اختلاف زیادی وجود ندارد و هنرمند فقط با سایه خطوط و محدوده نقاشی را مشخص میکند. در روش قلمزنی عکسی از ضربات بسیار آرام قلم و چکش بر روی ظرف فلزی استفاده میشود تا شیارها خیلی عمیق نشود. برای مثال اگر به گلدان و سنبلدان الماس تراش دقت کنید میتوانید سبک قلمزنی عکسی را در آن مشاهده کنید.
یکی دیگر از انواع سبک صنایع دستی قلمزنی «زمینه پر» است که در آن طرحهای ریز و ظریفی بر روی ظروف فلزی ایجاد میشود. در این روش خطوط بسیار ظریف از زمینه اصلی جدا میشود که اشکالی را بر روی ظرف مشاهده میکنید.
یکی از انواع سبک های قلمزنی به صورت دو طرفه بر روی ظرف ایجاد میشود. به این صورت که هنرمند از دو سمت ظرف نقوشی را ایجاد و از سمت پشت ظرف، نقوش را برجسته میکند. سبک جنده کاری با کمک یک چکش به شکل مخروطی انجام میشود.
یکی دیگر از انواع سبک قلمزنی به نحوی انجام میشود که فاصله بین نقوش با قسمتهایی از آن به طور کامل با یک قلم تیزبُر بریده و از زمینه برداشته میشود. به طوری که در این قسمت روزنه ایجاد میشود و نور از آن قسمتها عبور میکند. در نهایت ظرف فلزی حالت مشبک به خود میگیرد. این روش بیشتر برای ساخت ظروفی مثل شکلاتخوری مسی کاربرد دارد.
حالا بیایید به سراغ روشی برویم که نقوش روی ظروف به حالت برجسته درمیآید. هنرمندان قلمزنی برای این سبک، ضربات چکش روی قلم را سنگینتر میکنند تا نقش روی ظرف برجستهتر شود.
در اینجا با انواع سبک های قلمزنی آشنا شدیم و تک به تک آنها را معرفی کردیم. از آنجا که این هنر دیرینه ایرانی هنوز هم پابرجاست و بسیاری از ظروف سنتی مسی با این روش تهیه میشوند، آشنایی با آن میتواند در زمان خرید برایتان کاربردی باشد. به طوری که برحسب سلیقه خود بهترین ظروف و تابلوهای قلمزنی را تهیه کنید.
این روش برای ایجاد طرحهای خاص و نقوش بر روی ظروف مسی، برنجی، طلا و نقره کاربرد دارد.
هر ظرف مسی که کاربرد تزئینی داشته باشد، مثل شکلاتخوری و یا حتی یک تابلوی زینتی برای روی دیوار میتواند با این روش تهیه شده باشد.
شهرهای اصفهان، شیراز و تبریز به عنوان شهرهایی شناخته شدهاند که هنرمندان قلمزن را در خود جا دادهاند.
مقالات مرتبط: