منو
میناکاری

آموزش گام به گام میناکاری روی سفال

توسط احسان امیری
شنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۳
آموزش گام به گام میناکاری روی سفال

نقاشی روی سفال به هنر و مهارت زیادی نیاز دارد و از طرفی شاید طرحی که می‌کشید چندان مورد پسندتان نباشد. اما وقتی اسم میناکاری به وسط بیاید، دیگر قرار نیست شما نقاش چیره‌دستی شوید. بلکه همه چیز با کمک شابلو و استامپ انجام می‌شود و طرح مورد نظرتان به راحتی روی بشقاب سفالی می‌افتد. البته میناکاری روی سفال آموزش‌ها و نکات ریز و درشت زیادی دارد که در ادامه این مطلب به آن پرداخته‌ایم. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مراحل و ابزار میناکاری روی سفال آشنا کنیم.

نحوه میناکاری روی سفال

شما قبل از اینکه یک کار هنری را آغاز کنید، حتما می‌پرسید به چه ابزاری نیاز دارید که باید بگوییم ابزار میناکاری روی سفال عبارتند از:

  • استامپ
  • شابلون
  • رنگ‌های مخصوص میناکاری
  • سیاه‌قلم
  • پمپ‌های سرسوزن‌دار
  • خط‌کش
  • یک بشقاب سفالی با قطر 20 سانتیمتر

نکات خرید رنگ مخصوص میناکاری

مرکب زدن

چون رنگ یک ابزار میناکاری روی سفال است و در زیبایی کار نهایی تاثیر زیادی دارد، بهتر است یک پک کامل رنگ شامل رنگ‌های لاجوردی، فیروزه‌ای، سبز ویکتوریا، زرد، مشکی، قهوه‌ای، قرمز، صورتی و سبز مغز پسته‌ای را تهیه کنید. در واقع وقتی رنگ‌ها کامل باشند می‌توانید در قسمت گل و بوته‌ها از رنگ‌های متنوع‌تر استفاده کنید. برای میناکاری روی سفال به شکل حرفه‌ای یک قوطی حلال رنگ تهیه کنید که غلظت رنگ‌ها کمتر شود و به شکل روان‌تری آن‌ها را روی سطح سفال پیاده کنید.

مراحل میناکاری روی سفال

برای شروع کار باید به صورت مرحله به مرحله پیش بروید و گل‌های مینا را روی سفال بکشید.

مرحله اول: پیدا کردن مرکز بشقاب

در ابتدا برای میناکاری روی سفال باید مرکز بشقاب را پیدا کنید. پس با خط کش دو خط عمود بر هم روی بشقاب بکشید به طوری که آن را به چهار قسمت مساوی تقسیم کند. حالا نقطه‌ای که دو خط همدیگر را قطع می‌کنند، مرکز بشقاب است و باید کار را از همین‌جا آغاز کنید.

مرحله دوم: استامپ زدن شابلون‌ها

در این مرحله باید یکی از شابلون‌ها را که شامل نقش گل است، انتخاب کنید و بعد به استامپ بزنید تا کامل رنگی شود. بعد هم آن را درست در مرکز و یکی از چهار قسمت، بچسبانید. شابلون را بردارید متوجه ایجاد نقش آن بر روی سفال می‌شوید. این کار را در چهار قسمت مرکزی بشقاب انجام دهید تا به طور کامل نقش گل‌ها بیفتد. در ردیف بعد هم می‌توانید از شابلون با طرح دیگری استفاده کنید. اما در انتهای بشقاب باید از شابلون با طرح حاشیه استفاده کنید تا نقش گل‌ها دیگر تمام شود و بشقاب با حاشیه‌کاری تمامی به پایان برسد.

مرحله سوم: سیاه‌قلم زدن

یکی دیگر از مراحل میناکاری روی سفال استفاده از سیاه قلم است که رنگ مخصوص در داخل پمپ پلاستیکی نرم ریخته می‌شود. سپس سر آن یک سرسوزن قرار می‌گیرد تا رنگ‌ به شکل نازک و مرتب از پمپ خارج شود. بدون اینکه لغزش دست داشته باشید، از این ابزار میناکاری روی سفال استفاده کنید و تمامی طرح شابلون که را بر روی بشقاب سفالی افتاده است، پررنگ کنید. به طوری که تمامی اجزاء گل و حاشیه با رنگ سیاه‌ رنگ به چشم بیاید.

مرحله چهارم: رنگ‌آمیزی طرح میناکاری روی سفال

وقتی تمامی قسمت‌های سفال را با سیاه قلم پررنگ و برجسته کردید، حالا نوبت به رنگ آمیزی نقوش می‌رسد. برای این کار ابتدا باید رنگ لاجوردی را انتخاب کنید و قسمت زمینه بشقاب را رنگ بزنید. به هر حال میناکاری با رنگ آبی لاجوردی خود شناخته می‌شود که باید دو سوم کار را به خودش اختصاص دهد. قبل از اینکه از رنگ‌ها استفاده کنید، بهتر است ابتدا پمپ حاوی رنگ را خوب تکان دهید که رنگ به شکل روان از آن خارج شود. حالا می‌توانید از رنگ فیروزه‌ای، صورتی، زرد و سبز پسته‌ای برای رنگ‌آمیزی سایر نقاط و نقوش روی بشقاب استفاده کنید.

نکته مهم: زمان رنگ آمیزی برای میناکاری روی سفال مراقب باشید که رنگ بیش از حد از سرسوزن خارج نشود تا قسمت سیاه قلم را نپوشاند. برای این کار نباید پمپ را بیش از حد فشار دهید و فقط باید مقدار کمی رنگ از آن خارج شود. برای رنگ‌آمیزی نقاط کوچک مثل گلبرگ‌ها، با دقت و تمرکز بیشتری این کار را انجام دهید.

مرحله پنجم: قرار دادن بشقاب در کوره

یکی دیگر از مراحل میناکاری روی سفال قرار دادن بشقاب بعد از رنگ‌آمیزی در داخل کوره با دمای 1000 درجه است تا مقاومت رنگ‌ها بالا رود. اگر به کوره دسترسی ندارید، می‌توانید بشقاب را بر روی حرارت بخاری قرار دهید تا رنگ‌ها خشک شود. گذاشتن بشقاب در مقابل نور آفتاب هم می‌تواند راهی برای خشک کردن بشقاب میناکاری باشد. البته دیگر نباید انتظار یک کار حرفه‌ای را داشته باشید.

مرحله ششم: ایجاد لعاب روی بشقاب

قرار دادن صفحه در کوره

یک ابزار میناکاری روی سفال مواد لعابی است که برای سطح بشقاب استفاده می‌شود تا کارتان براق و زیباتر شود و از طرفی بتوانید به راحتی آن را بشویید. برای لعاب بشقاب میناکاری دو روش وجود دارد:

  • قرار دادن بشقاب داخل دوغ‌آب لعاب
  • پاشیدن لعاب با پیستوله روی ظرف

سخن پایانی

حالا شما با طی کردن این مراحل میناکاری روی سفال یک بشقاب با طرح زیبا دارید که می‌توانید آن را روی دیوار خانه خود نصب کنید و یا آن را روی میز کنسول قرار دهید. امیدواریم این مراحل میناکاری روی سفال آنقدر آسان بوده باشد که بتوانید با آن یک طرح زیبا بسازید. با همه این توصیفات شما می‌توانید یک بشقاب میناکاری از جنس مس را از فروشگاهزاوش تهیه کنید که نسبت به بشقاب سفالی مقاومت بیشتری دارد و به شکل هنرمندانه‎ای ساخته شده است.

سوالات متداول

آیا برای ساخت میناکاری روی سفال به کارگاه مخصوص نیاز دارم؟

خیر. می‌توانید در گوشه‌ای از خانه هم این کار را انجام دهید.

مهم‌ترین ابزار میناکاری روی سفال چیست؟

داشتن یک بشقاب سفالی، رنگ‌های مخصوص میناکاری، استامپ و شابلون مهم‌ترین این ابزارها هستند.

وسایل میناکاری را از کجا تهیه کنم؟

فروشگاه‌های عرضه وسایل هنری و رنگ فروشی‌ها این وسایل را عرضه می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

مطالب مرتبط

ثبت نظر